Ο Πειραιάς βρίσκεται στη Μητροπολιτική περιοχή της Αττικής και αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ο 5ος πολυπληθέστερος Δήμος της χώρας με πληθυσμό 163.688 κατοίκους (ΕΛΣΤΑΤ, 2011). Ως υπερτοπικό κέντρο, ο Πειραιάς, έχει επιρροή σε όλο το Λεκανοπέδιο, καθώς υποδέχεται σε καθημερινή βάση έναν σημαντικό όγκο μετακινήσεων που προέρχονται από τη ζώνη Δήμων κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου μέχρι τη Βουλιαγμένη αλλά και από τους Δήμους δυτικά και βορειοδυτικά του Πειραιά μέχρι το Περιστέρι και το Χαϊδάρι.

Ο Πειραιάς είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της χώρας και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας καθώς συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά. Το 2017, το λιμάνι του Πειραιά ήταν το 38ο μεγαλύτερο λιμάνι παγκοσμίως σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, και το 8ο δημοφιλέστερο λιμάνι αφετηρίας κρουαζιέρας (home porting) στη Μεσόγειο. Το λιμάνι του Πειραιά έχει προσελκύσει επενδύσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, όπως οι MAERSK και COSCO. Η πόλη φιλοξενεί περισσότερες από 20 ναυτιλιακές εταιρείες παγκόσμιας κλάσης που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Πειραιάς αποτελεί έναν τόπο με πολλές μεγάλες ευκαιρίες, όπου συναντώνται δύο σημαντικά σημεία της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας: ο ελληνικός εφοπλισμός και το «one belt one road», ο νέος δρόμος του μεταξιού, όπου η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία, η Κίνα, έχει επιλέξει τον Πειραιά ως το σημείο που συναντά το μεγαλύτερό της πελάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ο Πειραιάς αποτελεί μία ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα συστάδα θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, παράμετρος η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, στα όρια του Δήμου Πειραιά βρίσκονται σημαντικές υποδομές/υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών. Στα όρια του Δήμου βρίσκονται σημαντικά μουσεία, αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Δημοτική Πινακοθήκη, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, κλπ), καθώς και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΤΕΙ Πειραιά, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων). Επιπλέον, στον Πειραιά εδρεύουν μεγάλες υγειονομικές μονάδες (Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά), ενώ υφίστανται αθλητικές εγκαταστάσεις εθνικής σημασίας (Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας).

Ο Δήμος Πειραιά – ως οργανισμός – εργάζεται ενεργά σε ποικίλους τομείς όπως η αστική ανάπτυξη, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι ΤΠΕ, η καινοτομία, η κινητικότητα, οι δημόσιες και διεθνείς σχέσεις, ενώ κατέχει με σημαντική εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, και στον εθελοντισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει εκπονήσει πληθώρα μελετών και προγραμμάτων και υλοποιεί έργα με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της πόλης και της ποιότητας ζωής των πολιτών.